travis
Travis Jones

De steenmarter is een beschermde diersoort die steeds vaker in bewoonde gebieden huist en daar overlast geeft. Een lastige combinatie: je wilt steenmarters graag weg hebben maar je mag ze niet bestrijden. En dat heeft ook geen zin, want een soortgenoot neemt direct zijn plaats weer in. Wat we wél kunnen doen is voorkomen dat marters blijven terugkomen, met duurzame wering. Lees hoe we dat doen.

Overdag heb je weinig last van de steenmarter, dan verstopt hij zich om te slapen. Dat doet hij in meerdere schuilplaatsen binnen zijn territorium, hij heeft niet één vaste plek maar wel een aantal favorieten. Hij wisselt deze plaatsen af en blijft niet langer dan een week op dezelfde plek. Behalve als de steenmarter een nest heeft (maart-augustus), dan blijft hij hier terugkomen.

Sporen en schade van steenmarters

Steenmarters zitten het liefst in kruipruimten, nissen onder het dakbeschot, op zolders of vlieringen en in rommelschuurtjes. Ze bouwen graag nesten van isolatiematerialen als glaswol, steenwol en tempex. En dat zorgt natuurlijk voor schade en laat sporen achter. Andere sporen van een steenmarter:

  • krabsporen tegen de muren
  • schade aan isolatie (foto 1)
  • keutels en urine (foto 2)
  • pootafdrukken
  • resten van hun voedsel: eierschalen, kadavers (konijnen, muizen, vogels), vruchten of bessen (foto 3)

Naast die sporen heb je waarschijnlijk last van het stommelende geluid dat de dieren maken. Waardoor je ’s nachts wakker ligt. Want steenmarters zijn zo groot als een kleine kat en hoor je dus goed lopen.
Ook kunnen steenmarters voor stankoverlast zorgen door de uitwerpselen en kadaver resten die ze achterlaten.

Zijn steenmarters gevaarlijk?

Vragen die we vaak krijgen, zijn: valt de steenmarter mij of mijn slapende kinderen ’s nachts aan, duikt hij ineens op in de woonkamer, brengt hij voor mensen gevaarlijke ziektes over? Steenmarters zijn vooral vervelend, maar ongevaarlijk. Wél zijn ze een risico voor de brandveiligheid doordat ze knagen aan kabels en zo kortsluiting veroorzaken.

Inventariseren: is het echt een steenmarter?

Als wij een telefoontje krijgen over steenmarters, stellen we altijd eerst de vraag: wanneer hoor je de geluiden? Want je kunt natuurlijk ook met een rat of muis te maken hebben. Maar als blijkt dat je ze ’s nachts hoort weggaan en terugkomen, is het waarschijnlijk een steenmarter en nemen we daarop gericht maatregelen.

Uitgebreide inspectie en onderzoek

Vervolgens gaan we op zoek naar sporen zoals kadavers, krabsporen, isolatieresten en uitwerpselen. Daarna gaan we op zoek naar schuilplaatsen en brengen we in kaart welke verschillende routes de steenmarters nemen om daar te komen.

Monitoring en wering

We plaatsen direct bewegingscamera’s bij de schuilplaatsen en routes én dichten ruimtes waarvan we weten dat de steenmarter er op dat moment niet in zit af met speciaal gaas. Want steenmarters mogen we niet doden. Pas als we zeker weten dat de steenmarter weg is, dichten we de rest van de schuilplaatsen, zodat er niet opnieuw overlast ontstaat.

Bij vermoedens van een nest

In maart tot en met juli kan een steenmarter een nest hebben. Het dier zal dan elke nacht naar diezelfde schuilplaats terugkomen met voedsel. Als we een aantoonbaar vermoeden hebben, kunnen we deze ruimte niet dichten. Maar doen we dit pas als we 100% zeker zijn dat de steenmarter met zijn jongen is vertrokken.

Duurzaam weren

Als je de wering niet zorgvuldig uitvoert, blijven steenmarters terugkomen. Want aan de geuren weten zij dat dit hun territorium is. En zolang er schuilplaatsen zijn, zal het dier hiervan gebruikmaken. Alleen met duurzame wering ben je op een diervriendelijke manier voorgoed van steenmarters af.




Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen met het duurzaam weren van steenmarters? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!