travis
Travis Jones

Van ongedierte­­bestrijder naar adviserende plaagdier­beheersing­expe­rt

Op 6 juni 2019 staan we wereldwijd stil bij het belang van goed plaagdiermanagement. Deze jaarlijks terugkerende dag is een ideaal moment om te laten zien wat plaagdierbeheersing anno 2019 inhoudt. Een extra reden: GONE bestaat op die dag precies 3 jaar! Ik vertel je graag meer over het belang van ongediertebeheersing en over mijn passie voor het vak. Ook laat ik zien wat de ontwikkelingen in het vakgebied zijn én welke voordelen dit heeft voor jouw plaagdiermanagement. 

World Pest Day is in het leven geroepen om mensen bewust te maken van de noodzaak van goed plaagdiermanagement. Waarom is dat zo belangrijk? Plaagdieren zijn niet alleen hinderlijk, maar óók schadelijk voor je gezondheid. Want ze verspreiden ziektes waarmee ze mensen en voedsel besmetten. En brengen schade toe aan je woning of pand, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Goed plaagdiermanagement is daarom van groot maatschappelijk belang. En dat maakt mijn werk zo waardevol.

Uitdagend vakgebied

Mijn beroep is waardevol én uitdagend. Eerder schreef ik al dat die uitdaging zit in de kans om tot dan toe onopgeloste ongedierteproblemen te verhelpen. Daarnaast is het vak erg divers. Ik kom bij particulieren thuis, help bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie of horeca verder en ga aan de slag bij ondernemers in verschillende sectoren. Iedere klant heeft weer een ander vraagstuk waarover ik graag meedenk en waarmee ik vol energie aan de slag kan. Ik volg innovaties op de voet. Zodra de mogelijkheid zich voordoet, test ik graag nieuwe producten. Vrijheid, afwisseling en écht contact: dat biedt het vak mij.

Preventie en advies

Een bestrijdingstechnicus die in een wit pak muizen en ratten achtervolgt, dat is gelukkig níet wat mijn werk inhoudt. (Al komt het uiteraard wel eens voor.) Plaagdierbeheersing draait steeds meer om preventie, een plaag vóór zijn. Zodat je imagoschade, financiële schade of emotionele schade voorkomt. Daarom voer ik grondige inspecties uit, zoek ik verder. Totdat ik precies weet wat eventuele risico’s zijn. Samen met mijn klant bespreek ik vervolgens mijn bevindingen om samen tot een preventieplan te komen. Deze manier van werken, Integrated Pest Management, geeft duurzaam resultaat.

Ecologisch verantwoord werken

Deze focus op preventie hangt samen met de ecologisch verantwoorde aanpak die steeds belangrijker wordt. De strengere wetgeving die het gebruik van gif aan banden legt én ons hart voor het milieu maken dat we steeds vaker zoeken naar ecologisch verantwoorde manieren om ongedierte geen kans te geven. Bijvoorbeeld met bouwkundige wering of door huishoudelijke maatregelen te nemen. Daarnaast werken we efficiënt: door slimme permanent monitoring kunnen we gericht vallen monitoren en controleren. Alleen de vallen die een signaal afgeven hoeven we te controleren. Dat vermindert te frequentie van periodieke controles.

Ook als we overgaan tot bestrijding omdat er sprake is van een plaag kunnen we effectieve gifvrije middelen inzetten. Alleen bestrijden met gif als het echt niet anders kan en geen gif inzetten tijdens de preventie, dat is de ontwikkeling die de komende jaren nog verder zal doorzetten. En waar wij volledig achter staan.

Voordelen van deze ontwikkelingen

Een sterk preventieplan en duurzame bestrijdingsmethoden zorgen ervoor dat je meer grip hebt op ongedierte en dit ook kunt aantonen. Verantwoorde bestrijding verkleint je ecologische voetafdruk, zorgt voor minder overlast en is onschadelijk voor jou, je klanten of je gezin. Mooie ontwikkelingen dus en volop kansen voor je onderneming om op een effectieve en verantwoorde manier aan de slag te gaan met plaagdiermanagement.