Één van de meest voorkomende houtaantastende insecten in Nederland is de gewone houtwormkever. Dit insect wordt ook wel kleine houtworm of meubelkever genoemd. De Latijnse naam voor dit beestje is: Anobium punctatum L. Het is echter niet de gewone houtwormkever zelf die de schade aanricht, maar de larven van het insect.

Beschrijving van de gewone houtwormkever

Gewone HoutwormkeverDe larve van de gewone houtwormkever is de meest bekende houtaantaster. Als de larven uit hun eitjes komen, boren ze zich direct in het hout. De boorgangen hebben een diameter van 0,5 mm. De breedte van de gangen neemt toe naarmate de larve ouder wordt. Deze boorgangen zijn gevuld met boormeel en uitwerpselen in de vorm van korreltjes. Meestal vind je hoopjes boormeel van de gewone houtwormkever onder of op het hout.

De gewone houtwormkever wordt slechts 3 tot 5 millimeter groot. De totale duur van de ontwikkeling van ei tot volwassen insect is meestal 1 tot 3 jaar. Nadat de larve is verpopt in het hout, komt de gewone houtwormkever enige tijd later tevoorschijn. Het insect maakt de weg vrij door eerst het boormeel uit de gang te schuiven. Vervolgens vliegt hij uit. De uitvliegopening is 1 tot 2 millimeter. Deze gaatjes in combinatie met boormeel duiden meestal op de aanwezigheid van houtworm.

Er is geen houtsoort veilig voor de gewone houtwormkever. Praktisch alle soorten hout worden aangetast door de larven van dit houtaantastende insect.

Herkennen van een gewone houtworm­kever be­smetting

Je kunt de aanwezigheid van de gewone houtwormkever herkennen aan de volgende zaken:

  • In het hout tref je gaatjes aan van 1 á 2 mm. Dit zijn de uitvliegopeningen van de gewone houtwormkever.
  • Op of onder het hout vind je hoopjes boormeel.
  • In de ruimte van de besmetting tref je volwassen houtwormkevers aan. Ze komen op het licht af, dus kijk goed bij ramen en lampen.

Kan de gewone houtwormkever schade aanrichten?

De gewone houtwormkever kan enorme schade aan gebouwen aanrichten. De larven boren gangen door het hout. Daarmee beschadigen ze houten constructies, vloeren, balklagen en andere houten voorwerpen (zoals meubels). Na verloop van tijd wordt het hout zwakker door de vele boorgangen en gaatjes. Bij de aantasting van draagbalken of andere cruciale houten elementen in een constructie ontstaat er een gevaarlijke situatie. Uiteindelijk leidt tot instortingsgevaar en onbewoonbaarverklaring van het gebouw.

Bestrijding van de gewone houtwormkever

Het veilig en met een blijvend resultaat bestrijden van de gewone houtwormkever vraagt om een specialistische aanpak. Ook al heb je het vermoeden om welk soort houtwom het gaat in jouw situatie, blijft het raadzaam om een expert in te schakelen.

Afhankelijk van de houtaantasting, de houtsoort, het soort houtaantaster en de situatie van het gebouw, kunnen verschillende behandelmethodes worden toegepast zoals het impregneren of injecteren van het hout. GONE ongediertebestrijding heeft veel ervaring met het vakkundig en veilig bestrijden van houtaantastende insecten. Bovendien zijn wij ook gecertificeerd. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Last van houtworm in je gebouw of woning?

Vraag een gratis en vrijblijvende inspectie bij ons aan.

Inspectie aanvragen 024 202 2260

Klanten geven ons een

9.3
Bekijk alle 330 beoordelingen

Voordelen van GONE

  • Snel jouw probleem opgelost
  • Eerlijke prijzen, heldere afspraken
  • Betrouwbaar en klantvriendelijk
  • Gecertificeerde en vakbekwame bestrijders
  • Meer dan 30 jaar ervaring en vakkennis
  • Gifvrije en duurzame oplossingen
Card image cap
Heb je een bedrijf?
Bekijk onze zakelijke diensten

WhatsApp ons een foto

Twijfel je of je écht last hebt van houtworm? Stuur ons een foto van de sporen of van de beestjes die je ziet. Wij reageren snel en helpen je indien nodig verder.