Mask
024 - 202 2260
info@gonepestcontrol.nl
+31242040220

Huisboktor

DV 3294 Min

De huisboktor, ook wel boktor genoemd, is een houtwormsoort die de meeste schade kan aanrichten van alle houtaantastende insecten in Nederland. Het is echter niet de huisboktor zelf die de schade aanricht, maar de larven van de huisboktor. Om doelgerichte actie te kunnen ondernemen is het herkennen van een boktor besmetting van groot belang.

Beschrijving huisbokor

De huisboktor (Hylotrupes bajulus L.) is een typische naaldhoutaantaster, zoals vurenhout, grenen en dennenhout. De boktor wordt sterk aangetrokken door de geur van nieuw en iets ouder hout. Het vrouwtje legt haar eieren in spleten in het hout. Zodra de de larven uitkomen boren ze zich direct in het hout.

De larven van de huisboktor zijn net als die van de gewone houtwormkever vaalwit van kleur. De kop is klein maar de kaken zijn goed ontwikkeld. In ongunstige leefomstandigheden kan de larve van de boktor tot wel 12 jaar in het hout boren voordat de tor uitvliegt!

Er blijft slechts een zeer dun laagje hout aanwezig, waardoor de kever later een ovale uitvliegopening knaagt. Het boormeel van de larven heeft een unieke structuur het bestaat namelijk uit korte ronde staafjes met grof poeder.

Meestal wordt de huisboktor pas na de eerste cyclus ontdekt. Als de eerste ovale boorgaten in het hout verschijnen en er enorm veel schade is aangericht. Er ontstaat aanzienlijke constructieve verzwakking wat kan leiden tot instortingsgevaar en onbewoonbaarverklaring van het gebouw.

Herkennen van een actieve huisboktor besmetting

Er zijn verschillende soorten boktorren. Het belangrijkste verschil is het onderscheid in nathoutboorders en drooghoutboorders. Er zijn diverse soorten boktorren in Nederland die behoren tot de nathoutboorders. Deze soorten richten weinig schade aan. De Huisboktor is de enige soort die behoort tot de drooghoutboorders. Dit insect kan grote schade aanrichten aan gebouwen.

  • Je vindt ovale gaatjes in het hout van 4 tot 7 mm groot. Vaak met ruwe randen in het hout. Dit zijn de uitvliegopeningen van de huisboktor.
  • Tussen juni t/m september komen de kevers uit het hout.
  • Het houtoppervlak gaat rimpelen, doordat het boormeel zich ophoopt in de boorgangen.
  • Boormeel tref je aan uit boorgangen die net onder het houtoppervlak zitten.
  • Het boormeel van de boktor larven bestaat uit korte ronde staafjes samen met grof poeder.
  • De huisboktor komt alleen in naaldhout voor.

Bestrijden van huisboktor

De huisboktor is een gevaarlijk insect dat houten constructies zeer ernstig kan beschadigen. Het doeltreffend bestrijden van boktor vraagt dan ook om een specialistische aanpak.

Afhankelijk van meerdere factoren kan gekozen worden voor de juiste behandeling. Het is onder andere afhankelijk van de bereikbaarheid van het hout dat aangetast is en of het hout geschilderd is.

De bestrijding van huisboktor bestaat voornamelijk uit het schoonsteken van aangetaste houtonderdelen en het blootleggen en uitborstelen van de boorgangen. Daarna wordt het hout geïmpregneerd met een boktor bestrijdingsmiddel.

Bij hardnekkige diepere aantastingen en geschilderd hout kan het hout worden geïnjecteerd. Er worden dan gaten in het hout geboord die worden voorzien van injectiepluggen. Hierin wordt het boktor bestrijdingsmiddel met een speciale injectietechniek onder druk geïnjecteerd.

Om te kunnen beoordelen of er echt bestrijding nodig is, komen wij graag langs voor een gratis inspectie. Onze houtbeschermingsadviseur kijkt tijdens deze inspectie vooral naar de mate van besmetting en naar de staat van het aangetaste hout. GONE ongediertebestrijding heeft jarenlange ervaring in het effectief bestrijden van boktor. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Meer informatie? Ik help je graag

Travis Jones