Steenmarters in Arnhem
Het is handig om kennis te hebben van wat steenmarters precies zijn en hoe zij zich gedragen, voordat we beginnen over hoe wij steenmarters verjagen in Arnhem. Een steenmarter lijkt erg op een kat en valt dan ook onder de zoogdieren. Ze eten vogels, muizen en andere kleine dieren, maar ook bessen en vruchten.
Overdag slapen ze, want ze zijn voornamelijk actief in de nacht. Ze hebben een voorkeur voor droge en warme plekken om te slapen. Daarom zitten steenmarters vaak in uw huis of onder de motorkap van uw auto.
In Nederland zijn steenmarters beschermd. Hierom zijn er strikte regels met betrekking tot het verjagen van steenmarters in Arnhem zo mag je ze niet: vangen, doden of bestrijden met gif.
Lees hier meer over de steenmarter en onze aanpak in onze blog: Steenmarters succesvol verjagen: geen bestrijding maar duurzame wering
Overlast door steenmarters
Steenmarters kunnen zorgen voor veel overlast. Dit bestaat vaak uit:
- Geluidsoverlast. De steenmarters zijn vooral ’s nachts actief. Ze zijn dan op zoek naar voedsel en (ver)bouwen hun nest/schuilplaats. Dit alles zorgt voor enorme geluidsoverlast. Omdat het verder vaak stil is in huis ’s nachts kan je enorm last hebben van al dit lawaai.
- Schade (aan isolatie). Terwijl ze op zoek zijn naar een goede plek om te schuilen of om hun nest te bouwen, maken ze vaak isolatiemateriaal kapot. Daarnaast kunnen de uitwerpselen en/of urine zorgen voor vlekken of stank. De kosten van alle aangerichte schade door steenmarters kan oplopen tot in de duizenden euro’s.
- Stank. Ten eerste kan dit veroorzaakt worden door de uitwerpselen en/of urine. Een steenmarter zoekt namelijk altijd in de buurt een plek voor excretie. Ten tweede nemen steenmarters hun prooi mee naar de schuilplaats. Zo blijven er resten van kadavers liggen die gaan rotten.
- Schade aan de auto. Als steenmarters in de auto zitten, bijten ze vaak de kabels door en verscheuren ze de isolatie. Dat ze dit zouden doen omdat er visolie in de kabels verwerkt zit is echter niet waar. De steenmarters zijn erg speels en nieuwsgierig zijn.
Desondanks kan de door een steenmarter veroorzaakte schade flink oplopen.
Genoeg redenen om een steenmarter zo spoedig mogelijk te verjagen vanuit uw huis of auto in Arnhem.
Hoe weren we steenmarters in Arnhem?
Dit doen we door middel van een specialistische aanpak met wering:
1. Inventariseren
Omdat het ook kan zijn dat je met een rat of muis te maken hebt, zullen we eerst proberen vast te stellen of het gaat om een steenmarter.
2. Inspecteren
We zullen in kaart gaan brengen welke routes de steenmarter neemt om bij zijn schuilplaatsen te komen. We zullen opzoek gaan naar sporen zoals kadavers, krabsporen, isolatie resten en uitwerpselen.
3. Signaleren en monitoren
De routes die leiden naar schuilplaatsen, waarvan we zeker weten dat de steenmarter er niet is, dichten we. We plaatsten daarna bewegingscamera’s gericht op andere mogelijke routes en schuilplaatsen.
4. Wering
Als we zeker weten dat de steenmarter er niet is, dichten we alle ingangen om het huidige steenmarter probleem direct te verhelpen. Ook alle andere mogelijke ingangen en routes kunnen wij weren om enig toekomstig overlast te voorkomen.
Maak hier kennis met de experts van GONE.
Vermoedens van een nest
Het is mogelijk dat een steenmarter een nest heeft. Als we een vermoeden hebben, kunnen we de steenmarter niet volledig verjagen. We kunnen de ruimte pas dichten als we 100% zeker zijn dat de steenmarter met zijn jongen is vertrokken.